Oljan tog ett litet kliv nedåt idag efter att IEA förvånat marknaden med en rapport om utvecklingen för oljemarknaden. Egentligen sa rapporten inget som inte hävdats förut, men det är i grunden svårt att tro på kontentan av den - USA kommer i framtiden att bli en nettoexportör av olja. Landet väntas lyckas i sin satsning på shale oil vilket skulle förvandla landet från en långtida nettoimportör av olja till en nettoexportör. Enligt IEA väntas oljeproduktionen i USA växa snabbare än utvecklingsländernas efterfrågan på olja de kommande åren, vilket skulle innebära ett stundande överutbud av olja på marknaden.
Kort om USAs oljehistoria
USAs oljeproduktion peakade under 70-talet och inledde därefter en lång nedgång som bottnade först i början på 2000-talet. Samtidigt som produktionen sjönk ökade den inhemska efterfrågan vilket satte USA i ett långvarigt beroende av olja från omvärlden.
Det stora beroendet av olja från utlandet har varit en av orsakerna till USAs långa historia av underskott i bytesbalansen. Som ni ser i diagrammet nedanför har USA en lång väg att gå till överskott i bytesbalansen, men att bli en nettoexportör av olja skulle göra mycket för landet. Hade det inte varit för oljeimporten hade USA till och med haft en positiv bytesbalans några år under 90-talet.
Under det kommande decenniet väntas efterfrågan på olja fortsätta sjunka i USA samtidigt som produktionen spås fortsätta den uppåttrend som inleddes för några år sedan. Detta skulle innebära att USA år 2020 producerar mer olja än Saudiarabien, och redan 2015 väntas USA gå om Ryssland som störste oljeproducent utanför OPEC. Det är svårt att beräkna vad detta kommer att få för effekter på världsmarknaden för olja beroende på hur efterfrågan utvecklar sig i utvecklingsländerna, hur OPEC kommer att svara på en produktionsökning från USA osv. Det står emellertid klart att oljepriset mycket väl kan få en modest utveckling det kommande decenniet innan det så omtalade Peak oil får effekt. Kanske har till och med effekterna av peak-oil överdrivits? Allt hänger förmodligen på hur snabbt världen väljer att anpassa sig till en värld utan olja, och ett kommande överutbud skulle definitivt köpa världen lite tid. IEA är inte fega när de beskriver effekterna av USAs stigande produktion:
"This sort of positive crude and product "supply shock" could prove as transformative for the oil industry as was the rise of Chinese demand during the last 15 years" - IEA
IEA väntar sig att USAs oljeproduktion peakar omkring 2020 för att då överstiga Saudiarabiens. Efter det väntas en relativt kraftig decline som tar USA tillbaka till dagens nivåer omkring 2035.
5 kommentarer:
Hej.
En annars intressant blogg med bra fokus på de problem farbror Keynes lämnde efter sig. Jag kikar in här lite då och då :)
Jag tror dock du har gått på en mina här vad gäller skiffoljan.
Kolla dessa:
http://peakenergi.wordpress.com/2013/04/24/13/
http://peakenergi.wordpress.com/2013/04/25/skifferolja-eller-oljeskiffer/
Med all sannolikhet är denna oljeboom väldigt kortlivad och inget annat än ett sista desperat försök av USA att lura till sig nya långivare.
På kort sikt är det dock inte olja, utan uran som kommer skaka om den amerikanska energimarknaden:
http://peakenergi.wordpress.com/2013/05/09/med-fokus-pa-uran/
http://peakenergi.wordpress.com/2013/05/11/investera-i-uran/
Sist men inte minst, en fråga på ett helt annat tema. Jag läste dina tidigare inlägg som om det är möjligt för FED att skippa stödköpen, även om konsekvenserna blir svåra? Ser du ett sådant scenario som möjligt ens med en balanserad budget? Hur föreställer du dig i så fall att situationen utvecklas? Det kanske hade varit ett trevlig nytt inlägg med lite djupare analys "Vad händer om FED slutar stimluera"? :)
Tack för länkarna! Väldigt intressant!
Med en hel del oljebolag i portföljen ser jag faktiskt hellre att det scenario som beskrivs på peakenergi infinner sig. Det är trots det förvånansvärt att stora institutioner som IEA och dylikt lägger sådan stark tilltro till oljeskiffer.
Egentligen kanske det är mer rimligt att lyssna på US Energy Information Administration (EIA), som spår att oljeskifferproduktionen sakta kommer växa till 1,2 miljoner fat om dagen 2035. Det är en betydligt mer modest utveckling än de 3-4 miljoner fat många förväntar sig ska produceras i form av shale oil inom några år. Enligt EIA skulle 1,2 miljoner fat motsvara 12% av USAs produktion, vilket innebär att USA skulle fortsätta sin bana som oljeimportör en lång tid framöver.
Det är extremt svårt att sia vem som kommer ha rätt egentligen. Som det skrivs på bloggen du länkade så finns det väldigt lite siffror på vad oljeskifferbrunnarna visar för decline, men om de extremt höga siffror som nämns stämmer så målar det absolut ingen positiv bild av framtiden. Exemplet med Estland är intressant, men då måste man nämna att USA har betydligt större ekonomiska resurser tillgängliga för att utveckla en ekonomiskt hållbar produktion från shale. De har även ett större ekonomiskt och politiskt incitament.
Estland har dessutom producerat shale oil under tider då oljepriset varit mycket lägre. Idag kräver många oljeskifferfält ett oljepris på 75-95$ för att gå runt. Det skulle innebära att många fält inte blivit ekonomiskt försvarbara förrän på sistone. Enligt en del analytiker väntas produktionskostnaderna för shale oil dessutom sjunka ganska kraftigt i takt med att produktionen når högre nivåer.
Det är överlag svårt att lita på aggressiva prognoser som den ovan när det gäller en energikälla som är så pass obeprövad. Egentligen vill jag nog gå på t.ex. EIA:s mer modesta linje. Jag gillar emellertid att leka med tanken om ett peak oil som inte får den kraftiga effekt alla drömmer om. Den höga kostnaden för produktion av oljeskiffer och den sämre kvalitén på slutprodukten borde vilket som lägga en prisbotten för oljan. De kommande 3-5 åren kommer att bli väldigt spännande!
Jag har faktiskt tänkt slänga ihop ett inlägg liknande det du pratar om! Ska Fed sluta med stödköpen så måste en av två saker ske. Det ena alternativet är ett ekonomiskt mirakel för USAs ekonomi, där ekonomin växer kraftigt samtidigt som staten tillåts höja skatterna. Det andra alternativet är inflation, i vilket USAs skuld skulle inflateras ned till mer normala nivåer. Drömmen är förstår att kunna kombinera en kontrollerad men hög inflation med stark ekonomisk utveckling. Ska försöka slänga ihop ett inlägg till helgen!
Passade på att lägga in ett frågetecken i rubriken. Passar faktiskt lite bättre
Ja jag ser fram emot QE-läsningen till helgen då :)
Lite uppföljning ang olja och dollarn:
http://peakenergi.wordpress.com/2013/05/15/petrodollar/
Du skriver själv en del om både FED och olja så det hade varit intressant att höra din åsikt om hur allt detta hänger ihop.
Sedan undrar jag om du har koppling till denna:
http://friedmanandfriends.wordpress.com/
Håller med om att Petrodollar-systemet förmodligen är på väg mot sitt slut. Ser allt fler oljeländer och handelspartners till dessa som försöker upprätta egna system. Petrodollar-systemet har bidragit till att upprätthålla dollarn som reservvaluta och skapat en "större marknad" för dollarn. I takt med att petrodollar-systemet faller kommer en hel del dollar behöva hitta sig tillbaka till USA vilket kommer bidra till en försvagning av valutan och förmodligen till inflationen.
Yes det var där jag började bloggen. Hade glömt ta bort den bara, fixade det nu!
Skicka en kommentar