tisdag 28 maj 2013

Långt kvar innan Fed kan avbryta QEn

I ett tidigare inlägg beskrev jag vilket starkt deflationstryck Federal Reserve kämpar emot, och hur viktigt det är för Fed att defaltionskrafterna inte får överhanden. I diagrammet nedanför visas utvecklingen för löner (% YOY), CPI och velocity i USA sedan 60-talet. Ur diagrammet kan bland annat utläsas vilka starka inflatoriska krafter som verkade i USA under 70-talet och fram till inflationsårens slut 1982. Finanskrisen 2008-2009 satte tvärtom ett otroligt deflationstryck på systemet, något som stimulanspaket, bailouts och räntesänkningar hjälpte till att lindra för en kort period. Sedan 2011 har trenden för alla tre parametrar emellertid varit nedåt.
I diagrammet nedanför har de tre parametrarna kombinerats till en variabel vilket bland annat gör inflationstrycket under 70-talet mer visuellt synbart och tydliggör trenden för det nuvarande deflationstrycket.
Med tanke på den nuvarande trenden för löneökningar, CPI och velocity finns det inte på kartan att Federal Reserve avslutar sin QE i närtid. Det är återigen intressant att citera Ben Bernankes tal från 2002, "Deflation: Making Sure "It" Doesn't Happen Here":

"If we do fall into deflation, however, we can take comfort that the logic of the printing press example must assert itself, and sufficient injections of money will ultimately always reverse a deflation"

"..it's worth noting that there have been times when exchange rate policy has been an effective weapon against deflation. A striking example from U.S. history is Franklin Roosevelt's 40 percent devaluation of the dollar against gold in 1933-34, enforced by a program of gold purchases and domestic money creation. The devaluation and the rapid increase in money supply it permitted ended the U.S. deflation remarkably quickly"

Blir deflationskrafterna starkare kommer Federal Reserve att svara med mer QE. Det är dessutom intressant att deflation inte nödvändigtvis behöver vara en negativ miljö för guld. Under deflation faller guld tillsammans med andra tillgångsslag, men precis som Bernanke nämnde i sitt tal är en dollardevalvering mot guld ett effektivt sätt att få igång inflationen.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Intressant läsning. Det känns som om det är dags för Sverige att sätta igång sedelpressarna och sänka ränta för att våra exportföretag inte skall gå omkull. Ett ypperligt tillfälle att satsa långsiktigt på börsen.

MVH

Anonym sa...

Intressant, det känns som om velocity är nyckeln till det hela. Men om jag inte har fel för mig så ökar inte velocity om inte aktiviteten i ekonomin ökar, dvs att vi köper varor och tjänster av varandra?

Så i dagens usla ekonomi rasar velocity, men fasaden upprätthålls av QE? För att sluta med QE måste velocity först upp, och det kommer inte ske utan massiv tillväxt.

Så rimligen kommer det en dag när folk sätter sprätt på pengarna för att undvika "inflationsskatten" och då kommer alla QE pengar att flyga runt i USA med en rekordhög velocity?

Med andra ord, om vi förutsätter att FED vill undvika deflation, kommer inte detta ondvikligen leda till hyperinflation över en natt när det väl sätter igång?

Cassius Clay sa...

Som du säger är det sentimentet för amerikansk ekonomi som måste förändras. Pengar måste byta hand snabbare och folk ska vilja spendera istället för att hålla på pengar. Det handlar absolut inte bara om konsumtion, utan det är själva "handeln" i samhället som måste öka. Att velocity sjunker är en naturlig effekt av att pengar slussas in systemet och inte används.

Velocity stiger inte över en dag, men visst finns det en risk för hyperinflation en bit fram. Det hela beror på hur bra Federal Reserve lyckas hantera situationen. Jag tror att de siktar på en hög men kontrollerad inflation, men har man otur slutar det i hyperinflation. Man ska inte lyssna allt för mycket på domedagsprofeterna som skriker om hyperinflation och kollaps. De flesta har gjort det länge och hitintills varit helt fel i sina prognoser.