Sedan 2011 har kurvorna för ungdomsarbetslösheten i PIGS-länderna pekat rakt upp, och nu har Italien som sista land bland de fyra krisländerna klivit över 40%-gränsen. Ungdomsarbetslösheten i eurozonen som helhet steg till 24,4% i april, och har därmed inte minskat på 24 månader. Samtidigt steg den allmänna arbetslösheten till 12,2%, vilket enligt Eurostat är ett nytt all-time-high.
Något som skulle kunna få Tyskland mer positivt inställt till lättnader är om Frankrike går in i en djupare recession. Frankrike är eurozonens näst största ekonomi, och har länge varit valutaunionens enda ekonomiska stöttepelare jämte Tyskland. Som trenden ser ut nu kommer Tyskland snart att få bära hela oket självt. Diagrammet nedanför såväl som det högst upp visar vilken farlig bana Frankrikes arbetslöshet lagt sig i. I april nådde arbetslösheten i Frankrike 11%, och antalet arbetslösa slog samtidigt nytt rekord. Dessutom har Frankrike i stort sett haft negativ BNP-tillväxt fem kvartal i rad (4 av 5, med ett svagt tillväxtkvartal).
Med tanke på utvecklingen i eurozonen kommer Tyskland förmodligen inte att kunna hålla sig till sin austerity-politik mycket längre. Landet kritiseras allt oftare för att driva en politik som för eurozonen in i en djupare recession. Sparsamhet är the old fashioned way - varför ska inte Europa ha rätt till easy money som resten av världen? Något som ytterligare försvårar Tysklands försvar av austerity-programmet är hur den ekonomiska utvecklingen tycks ha tagit två helt skilda vägar för de länder som inlett QE och de som inte gjort det. Arbetslösheten i USA och Japan visar en tydlig trend nedåt, medan den i eurozonen går åt rakt motsatt håll.
Källa diagram 1
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar