tisdag 21 maj 2013

Ny PR-mardröm för Federal Reserve?

Jag nämnde i ett tidigare inlägg att det ur en PR-synpunkt skulle vara svårt för Federal Reserve att höja räntan de betalar på bankreserver som deponerats hos centralbanken. Denna ränta är ett verktyg som tillåter Federal Reserve att kontrollera mängden överskottsreserver. Det tillåter i sin tur Federal Reserve att välja om den ska finansiera tillgångsköp med lån i form av bankreserver eller nytryckta pengar.

I nuläget ligger räntan för bankreserver deponerade hos Federal Reserve på 0,25%, vilket innebär ränteutbetalningar på knappt 5 BUSD i årstakt. Med en ränta på låga 0,25% har ränteutbetalningarna potential att stiga snabbt, och trots detta är räntebeloppen redan idag relativt stora i förhållande till många av de amerikanska bankernas vinster. Exempelvis gjorde Bank of America och Citigroup en vinst på 4,2 BUSD respektive 11,9 BUSD under 2012.

Det skulle vara svårt för Federal Reserve att betala ut tiotals miljarder dollar i ränta till landets banker med tanke på allt motstånd som redan finns mot Wall Street, men det är inte centralbankens enda potentiella PR-motgång. Diagrammet nedanför visar hur stor del av överskottsreserverna hos Federal Reserve som tillhör amerikanska banker samt hur stor del som tillhör utländska banker. I nuläget tillhör över 1 000 BUSD, motsvarande över 50% av reserverna, utländska banker. Federal Reserve betalar alltså inte bara ut miljardbelopp till banker, majoriteten av räntebetalningarna går dessutom till utländska banker. Hur långt upp kan räntan gå innan amerikanska folket säger nej?


Inga kommentarer: