onsdag 22 maj 2013

Kommer börsrallyt i USA fortsätta?

De amerikanska börserna har haft enastående uppgångar den senaste tiden, och bland andra Federal Reserve försöker få det att låta som om centralbankens QE inte är en orsak till detta. Federal Reserve köper som bekant enbart treasuries och MBS:er men diagrammet nedan visar rätt tydligt att en del av den extra likviditeten hittat sig till börsen.


Frågan är om Feds QE håller på att blåsa upp ytterligare en bubbla? Marc Faber är en av de som tror på en stor korrektion för S&P inom kort. Han förväntar sig en nedgång på uppemot 30-40% om uppgången fortsätter, kanske redan under sommaren. Faber har trott på en korrektion under flera månader och ju högre S&P stigit desto större har hans förväntade korrektion blivit, så vi får se hur det blir med det där. Med ett Fed som fortsätter trycka in pengar i systemet kan börsuppgången mycket väl fortsätta en bit till. Den korrelation mellan Feds tillgångssköp och S&P som visas i diagrammet ovanför kan inte bli mycket tydligare. Federal Reserves tillgångsköp har pressat ned räntorna på treasuries till rekordlåga nivåer, och samtidigt är det i stort sett nollränta på sparkonton. Var ska folk placera sina pengar om inte börsen?

Den stigande börsen har blivit en av Federal Reserves många tidsbomber under uppbyggnad. Skulle Fed avbryta sin QE kommer börsen förmodligen få uppleva den där korrektionen Marc Faber ordat för ett tag. Dessutom skulle räntorna på treasuries stiga, vilket skulle få folk att lämna börsen för säkrare avkastning. Börsrallyt har således blivit ytterligare en orsak för Federal Reserve att fortsätta med sin QE - en börskrasch är inte vad den amerikanska ekonomin behöver i nuläget.

Inga kommentarer: