måndag 20 maj 2013

Wealth inequality - ett av 2000-talets största problem

Utöver osunda statsfinanser har ekonomisk ojämlikhet beskrivits som en av vår tids största utmaningar. En viss ojämlikhet mellan inkomster och förmögenheter krävs för att ge folk incitament att arbeta, men allt för stora skillnader har historiskt sett skapat instabilitet i systemet. Ibland till och med revolution. På senare tid har allt fler teorier kring stor ekonomisk ojämlikhet och dess negativa effekter vuxit fram. Till exempel påstås det göra ett samhälle mer känsligt mot konjunktursvängningar. En del listar det som en av orsakerna till den senaste finanskrisen, bland annat eftersom ojämlikheten tvingar medelklassen att belåna sig i högre grad. Videon nedanför ger en snabb inblick i hur grov situationen är i USA idag.


Ett praktiskt exempel på vilka effekter allt för hög ekonomisk ojämlikhet har är förmodligen det stigande antalet amerikanska medborgare som går på food stamps. Finanskrisen har lett till närapå en dubbling av antalet food stamps-mottagare, och siffran har nu nått 47,6 miljoner vilket är drygt en sjundedel av USAs befolkning på 316 miljoner. Mer än en sjundedel av USAs befolkning har alltså knappt råd att köpa mat.


1 kommentar:

Anonym sa...

Fy fan...och här sitter man och gnäller för våren är sen. Fy fan måste jag bara säga. Ibland är det så lätt att fokusera på sina egna triviala problem att man glömmer bort hur vissa människor kämpar för att överleva...dagligen.