Nu för tiden får man ofta höra hur Kina köper upp världen, och även om det är lite av en överdrift finns det ett uns av sanning i det. Kinesiska företag investerar starkt i både Afrika och Sydamerika, men har även börjat intressera sig för västerländska företag. Sedan år 2000 har kinesiska direktinvesteringar i utlandet (FDI) vuxit med 60% per år, och 2012 uppgick de till 77,2 BUSD. Under jan-feb 2013 översteg Kinesiska direktinvesteringar i utlandet utländska direktinvesteringar i Kina. Det är inte bara Kinesiska företag som har pengar att spendera, utan även den Kinesiska staten i form av Kinas enorma valutareserven. Långvariga överskott i bytesbalansen har gjort Kinas valutareserv till världens största, och idag uppgår den till drygt 3 400 BUSD. Omkring två tredjedelar av reserven är placerad i dollarbaserade tillgångar, och då främst US Treasuries.
Kina har gjort en valutaförlust på 25% i sina dollarbaserade tillgångar sedan 2005, och har ett starkt intresse av att minska risken som ligger i landets stora dollarinnehav. Helst ska det åstadkommas utan att försvaga den amerikanska valutan, eftersom det skulle skada Kinesisk export. Jag har tidigare nämnt guld som en bra hedge mot fluktuationer i dollarn, men det finns även ett intresse från Kinas sida att investera i amerikanska bolag och amerikansk infrastruktur. Till skillnad från om Kina skulle köpa t.ex. olja från Sydamerika för sina dollar, kommer investeringar i amerikanska bolag inte att få samma effekt på dollarvärdet. Köper Kina tillgångar från länder utanför USA (t.ex. olja) hittar de spenderade dollarna sig till slut tillbaka ut på marknaden och försvagar den amerikanska valutan. Det är detta Kina vill undvika. Genom att byta sina amerikanska tillgångar (t.ex. Treasuries och MBSer) mot andra amerikanska tillgångar (t.ex. amerikanska bolag) blir effekten inte lika stor. I diagrammet ovanför har jag försökt visa vilken försvinnande liten del många amerikanska storbolags börsvärden utgör i förhållande till den Kinesiska valutareserven. Exempelvis motsvarar McDonalds börsvärde inte mer än 3% av Kinas valutareserv.
För att diversifiera sin valutareserv har Kinesiska staten bland annat upprättat China Investment Corporation (CIC). Målet med CIC är att vara en långsiktig investerare i equities världen över (oftast inte majoritetsposter). Inledningsvis försågs fonden med 200 BUSD avknoppat från den Kinesiska valutareserven, och i slutet på 2011 hade tillgångarna vuxit till 482 BUSD. Så sent som i oktober 2012 beslutade fonden att förvärva en 10%ig andel i Heathrow Airport, och fonden har gjort flertalet andra investeringar i infrastruktur och fastigheter i Storbritannien. För att ge ett exempel för den amerikanska marknaden kan sägas att fonden 2007 investerade 5,6 BUSD i Morgan Stanley. Kartan nedanför visar att urval av fondens investeringar:
Än så länge har vi inte fått se särskilt stora investeringar i amerikanska bolag från Kinesiska statens sida, men det är förmodligen bara en tidsfråga. Vi vet heller inte vilken typ av tillgångar Kineserna förvärvat i hemlighet. Precis som jag tror att Kina kommer fortsätta bygga upp sin guldreserv tror jag att de kommer försöka diversifiera sin valutareserv mot dollarbaserade tillgångar med bestående värden. Även om dollarn skulle försvagas kraftigt kommer amerikanska storbolag, amerikansk infrastruktur och amerikanska naturresurser att finnas kvar. Visst behöver Kina hålla en del av sin valutareserv i mer likvida tillgångar för att kunna upprätthålla sin fasta växelkurs, men en allt större del av reserven kommer att kunna investeras i andra tillgångar. I Storbritannien har vi redan fått se mycket av det allra mest urbrittiska bli uppköpt. Ett exempel förutom CICs investering i Heathrow är hur Harrod's numera ägs av Qatar Investment Authority (Förvaltar överskott från Qatars olje- och gasproduktion). De kommande åren kan USA mycket väl förlora några av sina nationalklenoder, även om stora delar av Kinesernas investeringar förmodligen kommer göras i energi och naturresurser. Kina har en otrolig kapitalbas i form av sin valutareserv, och med tanke på USAs nuvarande bana har Kina ett stark incitament att vikta reserven mot andra dollartillgångar än treasuries och MBSer.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar