måndag 13 maj 2013

Ska Europa börja med lättnader?

Helgens diskussioner bland Europas finansministrar visar att även Europa börjar blir mer öppet för lättnader. Tyskland som hållit en stark linje för att spara sig ur krisen blir allt mer villiga att försöka stimulera ekonomin . Sparsamhet är nog egentligen den rätta vägen att gå, men det är en svår linje att försvara med en arbetslöshet för eurozonen som klättrat sig fast över 12%, en BNP som föll med 0,1% under Q1 samt ett USA och Japan som inte visat någon tveksamhet för finansiella lättnader.

I kombination med lättnader kanske George Soros till slut kan få som han vill. Han har länge ordat för gemensamma Eurobonds, vilket skulle vara ett effektivt sätt att få ner räntorna för de mest krisdrabbade länderna i Eurozonen. Det skulle självklart innebära högre räntor för Tyskland, men det är ändå ett relativt enkelt steg att ta för att hindra tillfälliga räntepikar inom eurozonen.

5 kommentarer:

Anonym sa...

För en nybörjare inom finansmarknaden, vad skulle det innebära för resterande EU-länder (ej krisdrabbade) om Eurobonds införs och räntorna stiger i Tyskland?

Hur skulle situationen te sig t.ex i Sverige? Drabbas exporten då?

Miggo

Cassius Clay sa...

Hej!

I det här fallet är det upplåningsräntan för Tyska staten som skulle gå upp marginellt och inte styrräntan. Det rör sig alltså mest om aningen högre räntekostnader för Tyskland vilket inte skulle ha några större effekter på inflationen

Anonym sa...

Okej!

Tack för ditt svar! :)

En fråga, jag är intresserad av att lära mig göra makroanalyser. Inte på din nivå men för min egen skull och för att bättre förstå hur marknaden påverkas av specifika företeelser.

Har du möjligtvis tips på böcker om hur man gå tillväga? Jag tittade lite på PESLTE, men finner ingen bok om praktiskt vägledning.

Cassius Clay sa...

Om du är riktigt intresserad så tycker jag att du helt enkelt ska börja med en lärobok i makro. Det är lite mastigt men kan nog ändå vara värt det. I en makrobok berörs främst den ekonomiska aspekten av en PESTLE-analys, men känns som att det var den du var mest intresserad av?

Macroeconomics av N. Gregory Mankiw, Macroeconomics av Charles I. Jones och Macroeconomics av Olivier Blanchard är tre välkända läroböcker. De brukar beröra ungefär samma saker så spelar nog ingen större roll vilken man väljer

Anonym sa...

Tack för svaret! Ja absolut, jag finner ämnet oerhört intressant! Desamma gäller för din blogg!

Ja, PESTLE är väl egentligen den enda metoden jag känner till. Är inte Ekonomistudent utan IT-student, men är dock ändå bekant med vissa metoder vad gäller utvärdering och granskning av specifika fenomen.

Men jag kikar på dessa, om du kommer på något så skriv bara! Besöker din blogg dagligen.