lördag 25 maj 2013

Money = Debt, och USAs deflationstryck

Omsättningen på pengar, eller velocity, fortsätter att sjunka i USA. Detta är en starkt bidragande orsak till att Feds nuvarande policys inte leder till inflation. Velocityn har sjunkit till den lägsta nivån på 60 år, vilket skapar ett deflations-tryck på systemet. Det är detta tryck Federal Reserve jobbar emot med sin zero interest rate policy (ZIRP) och QE. 


Federal Reserve kommer att göra allt för att motverka deflation, och det är inget centralbanken försökt dölja. Det klassiska exemplet är hur Ben Bernanke i ett tal 2002 refererade till Milton Friedmans uttalande om hur deflation kan lösas genom ett "helicopter drop" av pengar. Det var under detta tal Bernanke vann sitt smeknamn "Helicopter Ben". Talet Bernanke höll 2002 säger egentligen mycket om vilket multifunktionellt syfte dagens QE har, och vad de olika drivkrafterna bakom den är:

"The U.S. government has a technology, called a printing press, that allows it to produce as many U.S. dollars as it wishes at no cost"

"..people know that inflation erodes the real value of the government's debt and, therefore, that it is in the interest of the government to create some inflation"

Det här sades när den amerikanska statsskulden var på en betydligt mycket lägre nivå. Vi har sedan finanskrisens utbrott fått se hur gränsen mellan stat och centralbank gradvis suddas ut, så varför skulle Federal Reserve stanna vid en inflation kring 2-2,5% istället för att försöka hålla den kring 5% under några år? Visst skulle det höja risken för okontrollerbar inflation, men det skulle samtidigt ge USA chans till omstart. Med en hög men begränsad inflation skulle amerikanska staten kunna vända trenden för sin Debt/GDP-ratio, och fortsätter arbetet med att nå en balanserad budget skulle USA efter några inflationsår vara betydligt mer sunt finansiellt sett. 

Varför är deflation farligt särskilt för vårt samhälle?
Deflation är som farligast när ett samhälle är högt skuldsatt. Räntebetalningar och amorteringar betalas i nominella termer trots deflation, vilket innebär att medan inkomster sjunker hålls skuldbetalningar konstanta. Skuldbetalningar tar därmed upp en allt större del av inkomsten under deflation. Det finns en teori som kallas Debt Deflation som utarbetades av ekonomen Irving Fischer. Enligt teorin är deflation kombinerat med hög skuldsättning en av de största orsakerna till att recessioner och depressioner blir hårda och långvariga. När priset sjunker på tillgångar som använts som säkerhet för lån måste banker ta förluster i sin utlåning, vilket i slutändan leder till att folk får svårt att låna. Prisnedgången förvärras då ytterligare och så även recessionen. Enligt teorin är det därför viktigt att recessioner inte kombineras med deflation, vilket kan åstadkommas t.ex. genom pengatryckande. Gissa vem som vidareutvecklade Fischers teori i en publikation 1983?
- "Helicopter" Ben Bernanke. 

Det är emellertid inte bara vår höga skuldsättning som förvärrar effekterna av deflation, utan även hur hela vårt monetära system är uppbyggt. Den fysiska valutan i cirkulation utgör inte mer än 5-10% av den totala valutan i omlopp, resten är skuld. Pengar skapas när banker utfärdar ett lån, och minskar när folk t.ex. väljer att betala av lån. Det här skapar ett samband alla som lever idag borde känna till: money = debt. Det leder vidare till en skrämmande slutsats - i och med att en skuld alltid har en ränta kommer mängden skuld alltid att överstiga mängden pengar. Det innebär att mängden skuld konstant måste fortsätta växa för att kunna betala av tidigare skuld. Minskar skuldsättningen blir skulden allt större i förhållande till mängden pengar, vilket i slutändan leder till en lång rad av defaults. Det här är något centralbanker alltid kommer att försöka motverka, t.ex. genom att ersätta avbetald skuld med nytrycka pengar. Så länge velocityn sjunker får det ingen effekt på inflationen, men desto längre processen pågår desto större blir risken för okontrollerbar inflation när velocityn väl vänder upp.





Inga kommentarer: