lördag 27 april 2013

Fysiskt pris kontra spotpriset

Den diskrepans som råder mellan fysiskt guldpris och spotpriset på guld gör sig allt tydligare efter smällen guld och silver åkte på för två veckor sedan. Många återförsäljare har nu slut på Silver Eagles och Maples och för de som fortfarande har inventarie kvar har premien över spotpris skjutit i höjden.

Nedgången i papperspris följdes av en stark fysisk efterfrågan världen över. Det New York-baserade BullionVault såg sin försäljning öka med 250% förra veckan jämfört med veckan innan. Indiens import av guld nådde sina högsta nivåer sedan 2008 och försäljningen av guldprodukter i Hong Kong och Macau ökade med 150% jämfört med veckan innan. Det blir allt tydligare att pappershandeln i ädelmetallerna drivs till stor del av manipulation, med en svag korrelation till den fysiska efterfrågan.

Comex lager fortsätter sjunka

Under 2013 har Comex lager av fysiskt guld sjunkit med drygt 20% och smällen guld och silver åkte på för två veckor sedan förstärkte trenden nedåt. Intressant är att lagret började en kraftig nedgång redan innan den kraftiga nedgången i silver och guld. Det första diagrammet nedan är från den 8e april, innan fallet började i guld.


Diagrammet nedan visar hur lagret fortsatte att sjunka även efter den 8e april





Inga kommentarer: