måndag 15 april 2013

"Gold ... is in need of a correction, according to investor Jim Rogers, who said that he’s not buying the commodity yet as it hasn’t dropped enough"

Som väntat fortsatte nerköraren i guld och silver idag. I skrivande stund är guld ner över 8% vilket är den största nedgången under en dag sedan 80-talet. Utöver de orsaker som nämndes i lördagens inlägg så drivs nedgången på av en allmän nedgång i basmetallerna. Kina redovisade en BNP-tillväxt på 7,7% för det första kvartalet mot väntade 8% vilket triggade ett fall i basmetallerna och oljan. BNP-tillväxt är egentligen inte det bästa måttet på Kinas utveckling eftersom den enkelt kan drivas på av statliga investeringar. Ett bättre mått är industriproduktionen, men även denna kom in lägre än väntat med en tillväxt på 8,9% under mars månad mot förväntade 10,1%.

Jim Rogers sa idag att han tror det här kan vara korrektionen guld behöver. Han vill inte köpa mer guld än men står fast i tron att priset kommer nå 2000$ inom några år.

Guldet fortsätter förmodligen sitt fall neråt under morgondagen men med lite tur stannar vi i intervallet 1250-1300. Den långsiktiga bullmarketen för guld är inte över, men metallen var i behov av en korrektion för att skaka av sig kortsiktiga spekulanter. Det ska sägas att det här i grunden är en pappersnedgång i guld. Till de här priserna kommer den fysiska efterfrågan på guld och silver att vara långsiktigt ohållbar. Förmodligen upplever många bullion-försäljare redan en rejäl nedgång i lagren eller tvingas höja prispremien jämfört med spotpris, vilket tekniskt sett innebär att priset på fysiskt guld och silver inte drabbas lika hårt som papperspriset.

Inga kommentarer: