torsdag 11 april 2013

About.com hoppar i galentunnan


För några dagar sedan släppte sidan about.com en artikel med namnet "10 Reasons Why the U.S. Economy Won't Collapse". About.com brukar i alla fall kunna leverera relativt faktarika artiklar kring USAs ekonomi, men nu verkar sidans ekonomiskribent Kimberly Amadeo (bl.a skrivit boken Beyond the Great Recession: What happened and How to Prosper) tagit sig vatten över huvudet.


Artikeln går att läsa här:http://useconomy.about.com/b/2013/04/04/10-reasons-why-the-u-s-economy-wont-collapse.htm

I artikeln listas 10 anledningar till varför dollarn inte kommer att kollapsa som en följd av USAs växande statsskuld och nuvarande finanspolitik. Hela artikeln saknar ordentlig underbyggande analys och de artiklar som länkas till är i stort sett alla faktabaserade men refereras ändå till som någon form av analys. Amadeo inleder artikeln med att säga att USA är på väg mot sitt bästa år sedan 2007 med stigande huspriser samt en börs som tagit nya högstanivåer. Med ett Federal Reserve som pumpar in 85 BUSD per månad i systemet i olika tillgångsslag vore det konstigt om inte något av detta kapital hittade sig till börsen eller husmarknaden. Att använda dessa två faktorer som de två främsta måtten på USAs ekonomiska utveckling känns därmed inte helt strategiskt. Att S&P tar nya rekordnivåer och att huspriserna återigen börjat stiga samtidigt som arbetslösheten i USA fortfarande är extremt hög talar snarare för ytterligare bubblor. Så sent som i veckan redovisade USA sysselsättningssiffror långt under förväntningarna. Visserligen sjönk arbetslösheten från 7,7% till 7,6%, men detta berodde enbart på att folk helt enkelt valt att lämna arbetsstyrkan och avbryta sitt arbetssökande. Under mars ökade det antal som valt att ge upp arbetssökande med 663 000 personer, och arbetsstyrkan som andel av arbetsföra är nu nere på 63,3% vilket är de lägsta nivåerna sedan 1979.
Så till listan med 10 anledningar till varför dollarn inte kommer att kollapsa. Nedan listas Amadeos argument följt av en kort kommentar:

1. "The U.S debt, 
though high, won't cause a collapse. Unlike Greece, the U.S. prints its own money"

Milton Friedmans mest kända citat är förmodligen "Inflation is always and everywhere a monetary phenomenon", med vilket han menade att en utökad monetär bas alltid är anledningen till inflation. Nobelpristagaren i ekonomi 2011 Thomas Sargent utvecklades senare detta till "Persistant high inflation is always and everywhere a fiscal phenomenon". Kopplingen är att en stat som inte kan kontrollera sina utgifter i slutändan kommer att vilja finansiera underskott med att trycka pengar. Detta är en av anledningarna till varför centralbanker ska vara självständiga och skilda från staten, något Amadeo inte verkar ha förstått. Att Federal Reserve i nuläget är en av de största köparna av amerikanska Treasuries kommer i slutändan att leda till hyperinflation och dollarns kollaps såvida inte den amerikanska staten kan få ordning på sina finanser. Till skillnad från Grekland kan USA gång på gång skjuta upp sina problem genom att trycka pengar, men när resten av världen väl förlorar förtroendet för dollarn och tron på att USA kommer att kunna betala tillbaka sin skuld i annat än kraftigt deprecierade dollar följer en desto kraftigare kollaps.

2."The U.S. could possibly run a much higher debt to GDP ratio than it does now and still not face economic collapse"

Ja USA kommer att kunna hantera en högre statsskuld i förhållande till BNP än landet har idag, men en stigande statsskuld kommer gradvis att sänka förtroendet för dollarn och därmed höja räntorna. Med en stat som redan idag är i behov av kraftiga budgetnedskärningar kommer stigande ränteutgifter onekligen att innebära problem. För att undvika kollaps kommer Federal Reserve tvingas att utöka sina köp av Treasuries, vilket som nämnt ovan enbart kommer förskjuta en kollaps.

3. "Obama added to the debt to get us out of recession, not send us toward collapse"

Den amerikanska staten har visat budgetunderskott varje år sedan 1970 med undantag för åren 1998-2001. Den växande skulden kan alltså inte skyllas på enstaka utgifter som Obama tog på sig under finanskrisen. Vidare kan man orda kring huruvida åtskilliga bailouts var det rätta sättet att hantera krisen och inte bara förvärrade den amerikanska statens skuldsituation.

4. "The U.S. won't default on its debt"

Nej USA kommer tekniskt sett inte att defaulta på sin skuld, men detta är inte något som kommer hindra dollarns kollaps. USA kan defaulta sin skuld på två sätt, antingen så beslutar kongressen att inte höja den amerikanska statens skuldtak eller så blir räntorna för höga på amerikanska treasuries för att den amerikanska staten ska kunna omfinansiera sin växande skuld. Sen skuldtaket infördes har kongressen valt att höja det så fort det börjat brinna i knutarna, och så kommer det förmodligen att fortsätta. Vad gäller finansieringen av skulden talar allt för att Federal Reserve kommer att gå in och köpa amerikanska Treasuries när ingen annan vill göra det. USA kommer således välja att finansiera statens utgifter med nytryckta pengar, och befintlig skuld kommer att avbetalas med starkt deprecierade dollar. Tekniskt sett är det därmed inte en default, utan istället en gradvis kollaps av dollarn.

5. "China isn't selling its dollar holdings"

I nuläget äger Kina drygt 1,2 TUSD av amerikanska Treasuries. Visserligen säljer de inte av några av dessa nu, men de har under en längre tid hållit sitt innehav rätt stabilt. Kina vill inte avyttra sina dollar då de vet att detta kommer leda till repressalier från USA, men Kina är mycket väl medvetet om dollarns kommande kollaps. Det visar sig bland annat i Kinas kraftigt stigande import av guld och starka råvarufokus. Under 2012 närapå dubblades Kinas guldimport (samtidigt som inhemsk utvinning ökade), och under februari 2013 importerades hela 97 ton. People's Bank of China har officiella guldreserver på cirka 1000 ton, men det är en siffra från 2009. Sedan dess har Kina i tysthet ackumulerat stora mängder guld och förmodligen ligger den egentliga siffran på mer än det dubbla i dagsläget.

6. "China and Japan won't cause a dollar collapse"

Någon total kollaps av dollarn är Kina och Japan absolut inte intresserade av då det kommer drabba dessa  två starkt exportberoende nationer hårt, men de är medvetna om att det är dit USA är på väg. Ett av Kinas högsta mål i nuläget är att bygga upp en egen inhemsk efterfrågan, och göra sig mindre beroende av handelspartners som USA. Kina har dessutom länge talat för en ny världsvaluta, kanske backad av guld. Detta är förmodligen ett av de slutliga målen med Kinas stora ackumulation av guld. I takt med att dollarn förlorar sitt värde kommer det att utvecklas en ny världsvaluta, och den som kontrollerar denna kommer att ges samma makt som USA haft sedan pundet fasades ut som världsvaluta. Ingen kommer att tillåta en diktatur som Kina att på egen hand försöka skapa en ny världsvaluta, men med den mängd guld Kina samlat på sig kommer de i alla fall att få vara med i leken.

7. "The dollar is slowly declining, not collapsing"

I nuläget sjunker dollarn långsamt, men till följd av orsakerna som diskuterats ovan kommer det, om USA inte får ordning på sin budget, att komma ett kraftigt fall i dollarn. Att helt plötsligt försöka göra skillnad på en stadig nedgång och en kollaps känns helt oväsentligt för argumentet och är snarare att bita sig själv i svansen.

8. "The dollar won't be replaced as the world's global currency"

Som nämnt i punkter ovan är dollarn redan nu på väg att fasas ut som världens reservvaluta. Idag används dollarn i 85% av alla internationella transaktioner och utgör ca 60% av världens globala reserver. Omkring år 2000 utgjorde dollarn 70% av världens globala reserver, och har sedan dess legat i stadig nedgång. En del av denna nedgång beror på att euron skapade en ännu mer reservvänlig valuta än den tyska d-marken, men även sedan eurons införande har dollarns andel av de globala reserverna legat i stadig nedgång. Eurozonen med Tyskland försöker dessutom göra det rätta nu och spara sig ur krisen. De har inte tillåtit Eurobonds (än?) eller ECB att ohämmat köpa krisländernas statsobligationer. Det innebär att Eurozonen åtminstone gör ett försök att ta sig ur krisen the hard way, som egentligen är det enda rätta. Det här kommer förmodligen leda till ett euron fortsätter vinna mark från dollarn som reservvaluta. En kommande världsvaluta backad av guld eller andra tillgångsslag är även det en sannolikhet som diskuterat under punkt 6.

9. "The Fed's Quantitative Easing program can't cause hyperinflation"

Enligt Amadeo kan inte Federal Reserves QE-program leda till hyperinflation eftersom Fed kommer att höja räntan så fort inflationen går över deras mål. Problemet är att Fed inte vill höja räntan så länge USA ligger i recession, och höjer de räntan kommer det leda till att den amerikanska staten inte kommer kunna hantera räntebetalningarna på statsskulden. Kan den amerikanska staten inte betala sina skulder kommer det i sin tur att leda till kollaps om inte Federal Reserve fortsätter att köpa upp Treasuries - vilket i sin tur skulle öka på redan hög inflation. USA har på så vis lyckats måla in sig i ett hörn. Det kommer att vara otroligt svårt för USA att stoppa inflation när den väl sätter igång, vilket kan uttryckas i kvantitetsteorin:v * m = p * qDär v är velocity, m den monetära basen, q real-BNP och p prisnivån (förändring i p är inflation)Federal Reserve har pumpat in nytrycka pengar i systemet vilket ökat m. Trots detta har prisnivån p hållit sig relativt stabil, och den reala BNPn q likaså. Det innebär att det är velociteten, dvs hur många gånger årligen en dollar omsätts, som har sjunkit. Skulle velociteten plötsligt öka kan den större monetära basen snabbt ge effekt på inflationen. Nedan visas velociteten för måttet M2 av USAs monetära bas, som tog all-time-low i mitten på 2012. Skulle velociteten vända uppåt innan (om?) den amerikanska staten får ordning på sina finanser kommer Federal Reserve att behöva välja mellan att krympa den monetära basen eller att fortsätta köpa Treasuries och riskera högre inflation.
 
10. There are too many failsafe measures that will prevent a U.S economic collapse
Som nämnt tidigare har USA målat in sig i ett hörn där de förmodligen kommer behöva välja mellan att försöka dämpa inflation eller att finansiera statens budgetunderskott.

Inga kommentarer: