onsdag 20 november 2013

Fungerar Abenomics?

Precis som i USA tycks Japans QE i huvudsak leda till att bankernas reserver hos centralbanken växer. Effekten på inflationen är därmed begränsad. I Japan har QEn lett till att importpriserna för framförallt bränsle stigit kraftigt, samtidigt som de lokala lönenivåerna inte ökat i någon högre grad. I september steg Japans konsumentprisindex med 0,7%, vilket indikerade att Japan kunde vara på väg mot inflation. Ökningen berodde emellertid till stor del på ökade energikostnader - en effekt av den svagare Yenen. De japanska reallönerna går åt motsatt håll, med en minskning på 2% under augusti. Kombinerat med importerad inflation innebär det att Japanernas köpkraft sjunker. Som det ser ut i nuläget är några positiva effekter av Abenomics svåra att identifiera, samtidigt som risken för att Japanska staten ska gå bankrutt ständigt byggs upp. I nuläget har Japan en statsskuld på nästan 200% av BNP, och en stor del av statens intäkter går redan till att betala räntor på denna skuld. Skulle BOJs nuvarande QE-projekt leda till högre räntor kan det mycket väl leda till att den Japanska staten tvingas går bankrutt.


tisdag 19 november 2013

Utfärdandet av Cove-lite-lån når rekordnivåer

Financial Times publicerade nyligen siffror som visade att utfärdandet av covenant-lite-lån i USA nått nya rekordnivåer, och med råge passerat nivåerna före finanskrisen 2008. Cove-lite-lån är lån med färre säkerhetsklausuler för långivaren, och vanliga inom bland annat LBOs (leveraged buyouts). Färre säkerhetsklausuler innebär att långivaren inte har samma möjlighet att bevaka den finansiella situationen för gäldenären eller agera om värdet på underliggande säkerheter eroderas. Cove-lite medför en högre risk för långivare och en hög nivå cov-lite-lån indikerar därför ett maktskifte mellan låntagare och långivare. Vad ett högre utfärdande av cove-lite-lån bland annat borde indikera är därför att banker fortfarande har svårt att låna ut pengar. Som jag utrett tidigare är detta en deflatorisk kraft. 
Rapporten från Financial Times visar att 55% av nya leveraged loans (lån till företag och individer med redan befintliga lån i stort sett) är cove-lite i nuläget. En så pass hög andel cove-lite-lån bygger upp en risk i systemet då banker får sina händer bakbundna vid en eventuell likviditetskris. Detta fenomen kunde ses bland annat vid inledningen till finanskrisen 2007-2008.

Källa

måndag 18 november 2013

Yellens tal i senaten

Nästan komisk summering av Yellens tal i senaten. Det mesta av det hon säger indikerar att vi inte ska förvänta oss någon tapering i närtid.

Länderna mest känsliga för en finansiell kris

Business Insider listar de 12 länder i världen som är mest känsliga för en finansiell kris. Tre av BRICS-länderna är med på listan - Brasilien, Indien och Sydafrika. Samtidigt börjar många diskutera en eventuell kreditbubbla i Kina.


tisdag 12 november 2013

Rickards på Boom Bust

Boom Bust har varit relativt tomt på intressanta inslag på sistone, men igår gästade Rickards programmet. Intressant som vanligt. Programmet har även ett kortare inslag om hackningen av bitcoin-sites. Det är definitivt en aspekt värd att ta upp med folk som jämför bitcoins med t.ex. guld.

tisdag 5 november 2013

Intervju med Nordkoms VD

Introduce publicerade en intervju med Nordkoms VD Henrik Andreasson i veckan:

Det tredje kvartalet är normalt svårt för tjänsteorganisationer, kan du kort kommentera utvecklingen i Ottoboni där ni fortsätter växa men gör ett svagt resultat?
Som vi skriver i rapporten hade vi förväntat oss en än högre tillväxt. Därmed har vi också en organisation och likväl en kostnadsmassa anpassad för en högre omsättning. När våra tillväxtmål inte riktigt infriades påverkar detta också resultatet negativt. Att vi faktiskt växer är dock positivt, det finns många aktörer i vår bransch som snarare tappar omsättning.

Done Production har nu två kvartal i rad visat tillväxt, trots att marknaden för tryckt media troligen sjunker, är detta en hållbar utveckling och hur ser ni på affärsområdet inom Nordkom framöver?
Inledningsvis vill jag säga att även om Done Production i stor utsträckning verkar inom tryckt media så håller vi alltmer på att styra om till att bli en modern produktionsbyrå som inte är kanalberoende. Exempel på detta är bildhantering inom 3-D och produktion av taktisk digital kommunikation som nu ingår i Dones erbjudande. Marknaden för tryckta medier må vara minskande men är fortfarande en stor marknad och vårt starka produktionsbyråerbjudande gör att vi kan ta marknadsandelar.

En större kund drog ned på beställningarna inom Ottoboni, men har skrivit nytt avtal med bl a E.ON, hur är din syn läget på mediamarknaden för tillfället, har vändningen uppåt kommit eller är det fortsatt avvaktande?
Det är bara att titta på senaste statistiken från IRM (Institutet för Reklam- och Mediestatistik), samtliga nordiska marknader backar första halvåret 2013. Därmed får vi inget gratis av en allmänt uppåtgående trend, snarare tvärtom. Detta omöjliggör förstås inte tillväxt, en bra aktör kan alltid ta marknadsandelar.

Ni vände verksamheten i Göteborg till vinst under våren, kan du jämföra utvecklingen i Göteborg med det ni ser i Öresund för tillfället. Är det stor storleksskillnad på verksamheterna och hur utvecklas Öresund jämfört med hur lång tid det tog för Göteborg att vända till vinst?
En påtaglig skillnad är storleken och tidigare plattform. I Göteborg fanns det en grund och viss kritisk massa att utgå ifrån. I Öresund är det en uppstart i ordets rätta bemärkelse varpå det är fullt naturligt och även förväntat att det skall ta lite längre tid. Jag är dock nöjd med var vi står idag och ser med tillförsikt fram emot utvecklingen under 2014.