onsdag 29 januari 2014

Fortsatt tapering väntas

Ikväll har Bernanke sitt sista möte som Fed Chairman innan Janet Yellen tar över. Trots en kaosartad månad i emerging markets och trista jobbsiffror på hemmaplan väntas Bernanke fortsätta den tapering som inleddes i december. I december minskades Federal Reserves stödköp med 10 BUSD per månad, från 85 till 75 BUSD. Ikväll väntas Bernanke annonsera ytterligare en sänkning på 10 BUSD, från 75 till 65 BUSD i månaden. Beskedet kommer vid klockan 19 svensk tid.

De amerikanska jobbsiffrorna för december kom in som en besvikelse, men det hävdades bland annat att det kalla vädret hindrat många i norra USA från att ta sig till jobbet. Efter en BNP-tillväxt på 4,1% respektive 3,2% för Q3 och Q4 2013 förväntar sig många en fortsatt tapering från Federal Reserve trots de trista jobbsiffrorna. Det är emellertid viktigt att komma ihåg att den pågående taperingen är långt ifrån slutet på sagan. I nuläget har Federal Reserve en balansräkning på cirka 4,1 biljoner USD, med 2,2 biljoner USD i US Treasuries och 1,5 biljoner USD i MBS:er. Fortsätter taperingen i den nuvarande takten kommer Federal Reserve att hinna addera ytterligare några hundra miljarder dollar i treasuries och MBS:er till sin balansräkning innan den pågående QE:n är över. Den stora frågan är hur och när Federal Reserve ska lyckas minska sin balansräkning. Förmodligen är den dagen rätt långt borta. USAs ekonomi är dessutom en bra bit ifrån fullt återhämtad. BNP-tillväxten har förbättrats, men de sjunkande arbetslöshetssiffrorna är enbart en artificiell effekt av att folk lämnar arbetsstyrkan. Labour participation rate i USA nådde i december 32,8% vilket är den lägsta nivån sedan 1978. Det var en tid då kvinnor inte jobbade i lika hög grad som män.

Det finns en del ljusa punkter i den amerikanska ekonomin, men också många mörka. Antalet amerikaner på food stamps ligger fortfarande på rekordnivåer. Den senast redovisade siffran är 47,4 miljoner.
En annan viktig faktor för Federal Reserve är inflationsnivån. Inflationen är fortfarande låg i USA, och som jag nämnt tidigare fruktar Fed deflation långt med än inflation. Fullföljer Federal Reserve den pågående taperingen kommer centralbanken förmodligen att tvingas införa nya verktyg för att kontrollera inflation och räntor. Man ska också komma ihåg att Federal Reserve hann avsluta två QE-program innan det nuvarande introducerades. Det finns ingenting som hindrar centralbanken från att återigen öka stödköpen. Det ska bli intressant att se hur Janet Yellen agerar under 2014. Hon är som bekant känd för att vara mer av en "dove" än Bernanke, vilket innebär ett högre fokus på arbetslöshet än inflation. I en situation där den faktiska arbetslösheten är hög och inflation låg är det därmed sannolikt att hon agerar aggressivt.






Inga kommentarer: