onsdag 25 september 2013

Centralbankernas guldköp under juli

Augusti-siffrorna för bland andra Rysslands, Kazakstans och Turkiets centralbanker har redan kommit ut, men jag väntar med att uppdatera guldinnehaven för augusti tills siffrorna för alla länder går att hitta. Nedanför syns istället förändringarna i centralbankernas guldreserver under juli. Från en modest ökning på enbart 0,3 ton i den ryska guldreserven under juni ökade Ryssland takten under juli. Guldreserven ökade med 6,4 ton och passerade därmed 1 000 ton. Numera finns det alltså 7 länder med en guldreserv på över 1 000 ton - USA, Tyskland, Italien, Frankrike, Kina, Schweiz och Ryssland. Enligt de redan officiella augusti-siffrorna ökade Ryssland sin reserv med hela 12,7 ton under augusti, vilket innebär att landets guldreserv bör växa om Schweizs inom några månader. 

Även Kazakstan och Azerbajdzjan ökade sina reserver under juli, vilket innebär att de två länderna ökat sina reserver varje månad under 2013. Turkiets snabba ökning i den officiella guldreserven är som diskuterats i tidigare inlägg en effekt av att centralbanken numera tillåter banker att hålla en stor del av sina reserver i guld.

Förändringar i centralbankernas guldinnehav under 2013
Tabellen nedanför visar förändringen i guldreserven under 2013 för de länder som väljer att redovisa sina reserver. Obetydliga förändringar eller trading-aktivitet har exkluderats





Inga kommentarer: